سردار علی اکبر جاویدان اظهار داشت :پس از بررسی و آزمایش توسط مامورین و ارسال نمونه به شرکت نفت و اداره استاندارد سوخت مکشوفه گازوئیل قاچاق تشخیص داده شد که در بازرسی دقیق از خودرو ۳۰ هزار لیتر گازوئیل قاچاق در پوشش هیدروکربن کشف کردند.
رئیس کمیسیون عمران و حمل و نقل شورای اسلامی شهر تهران اظهار کرد: متأسفانه روند احداث جایگاههای سوخت کوچک مقیاس در برخی از مناطق به هیچ وجه مطلوب نیست و بر همین اساس باید جلسه ای با شهرداران مناطق ۲۲ گانه درباره چرایی ساخته نشدن جایگاهها برگزار شود، اگر مناطق در این خصوص کوتاهی کردهاند باید حتما پاسخگو باشند کرد.
رییس انجمن صنفی جایگاهداران سوخت خوزستان گفت: این مساله علاوه بر اینکه در جایگاههای سوخت ترافیک و صفهای طولانی ایجاد کرده، باعث ایجاد درگیری فیزیکی و نارضایتی مردم شده است و باید در اجرای آن تجدیدنظر شود.
سردار جاویدان افزود: در این طرح ضربتی، مقدار تقریبی ۶۰ هزار لیتر سوخت قاچاق به ارزش ۲ میلیارد و ۲۰۰ میلیون ریال کشف، بیش از ۱۰ باب محل نگهداری و دپوی سوخت تخریب و همچنین ۷۶ مخزن نگهداری سوخت در محل به علت عدم امکان جاجایی معدوم شد.
کارشناس حوزه انرژی گفت: طبق برآوردها و اظهار نظرهایی رسمی و غیر رسمی مسئولان، رقم تخمین قاچاق سوخت در کشور حدود ۲۰ میلیون لیتر در روز برآورد شده است که این عدد، شامل بنزین و گازوئیل است.
سردار شجاعی با اشاره به دستگیری ۷۸ متهم در این رابطه، گفت: کارشناسان ارزش ریالی محموله سوخت کشف شده را بالغ بر ۶۸ میلیارد ۳۵۰ ریال برآورد کردهاند که به همراه متهمان پس از تکمیل پرونده مقدماتی تحویل مراجع ذیصلاح شدند.
رئیس کل دادگستری هرمزگان افزود: حجم قاچاق سوخت در استان، روزانه حدود ۲ تا ۵ میلیون لیتر است که حدود ۵۰۰ میلیارد ریال برآورد میشود و یک کامیون متخلف حدود ۱۰۰ میلیون تومان از این طریق، درآمد نامشروع کسب میکند.
سوخت و انرژی، یکی از حیاتیترین نیازهای بشر برای داشتن یک زندگی راحت و آسوده است و اگر به درستی مصرف نشود، این امکان وجود دارد تا در آیندهای نزدیک با بحران سوخت مواجه شویم و تمام زندگی ما مختل شود.
در انتهای هفته جاری از واحد تصفیه گازوئیل ( DHT ) هلدینگ پتروپالایش اصفهان با ظرفیت تولید روزانه ۱۶ میلیون لیتر گازوئیل به طور رسمی و با حضور رئیس جمهوری بهرهبرداری رسمی خواهد شد.
مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی گفت: دولت هیچ برنامهای در ارتباط با افزایش سوخت در جایگاههای عرضه سوخت ندارد و هیچ قانون و مصوبهای در این راستا حاکم نیست.
واردات بنزین روی کاغذ چیز ترسناکی محسوب نمیشود. اما اگر بدانیم که برای واردات نیاز به «ارز» هم هست قضیه فرق میکند. خرید سوخت از یک کشور خارجی نیاز به ارز دارد و تقاضای آن را بالا میبرد. با افزایش تقاضا برای ارز، قیمت آن هم دستخوش تغییراتی میشود. اتفاقی که درنهایت میتواند به نوسانهای موجود در بازار ارز ایران طی ماههای آینده نیز دامن بزند.